torsdag 4 mars 2010

Spänning, minnen och böcker

Igår kväll var jag på en Litterär afton i Arvika. Det var ett samarbete mellan Arvika bibliotek och Värmländska författarsällskapet. Hela arrangemanget utspelade sig i bibliotekets hörsal, som blev fullsatt, och på scenen presenterade olika författare sina senaste verk eller pågående projekt. Jag skulle vilja likna aftonen vid en enda lång och underbar sagostund där tiden helt förlorade relevans och nuet var det enda som fanns.

Jag kan varmt rekommendera er som är intresserade av litteratur/ och eller som behöver en paus i en annars stressig tillvaro att besöka arrangemanget nästa gång!

Min ständiga följeslagare, kameran, var självklart med igår så här kommer en liten bildkavalkad där ni kan se några av de författare som deltog. ( Jag ber om ursäkt för bildernas kvalité, det var ganska mörkt i salen.)

Hanna Seven   presenterade sin första barnbok, Lilla Linda,  som handlar om hur det är att växa upp med ett handikappat syskon. Ett oerhört viktigt ämne som hon belyser på ett enastående fint och pedagogiskt vis.
Boken är illustrerad av Arvikakonstnären Marja i Myrom. Marja ser ni på bilden nedan.
En pigg 85-åring, Erik Norrhem


Erik Norrhem, författare till "Ung i Torsby på 1940-talet", delade med sig av delar av sina nya novellsamling.Berndt Andersson, skriver mest om "elände, krig och svek" som han själv uttrycker det!
Efter hans senaste succéer bl a, "Hönsen värper små ägg i år" och "Tuppen gal tidigt på torsdag" ger han nu ut "Näktergalen sjunger falskt" som utspelar sig under det Kalla kriget.

Tommy Hammarström, skribent på Expressen, läste högt ur sin bok "Vargen kommer". Mycket intressant läsning för den som har funderingar kring hur det kom sig att vargarna på 1980-talet plötsligt dök upp på olika ställen i Sverige efter att i många år inte ha skymtats någonstans.


Wallander släng dig i väggen! För här kommer Henry Nilsson! En av Värmlands mest erfarna mordutredare delar med sig av det som fick honom att klara av de ofta sorgsna dagarna som kriminalare inom polisen, nämligen de spännande och ofta riktigt lustiga berättelser som poliserna ute på fält berättade för honom under kafferaster och lunchtimmar. När Henry intog scenen och gav oss ett litet smakprov av vad som fanns att läsa i ett av  hans senaste verk var det en ren omöjlighet att inte brista ut i gapskratt! Underbara berättelser!

Henry skriver annars "deckare", min favorit genre, och jag ser fram emot att läsa Bunker 145
och Pass 23, händelserna utspelar sig i Arvika med omnejd!!

På den litterära aftonen deltog ett stort antal begåvade författare, men om jag ska berätta om alla måste jag nog nästan själv skriva en bok. Istället ger jag er det lilla ovanstående smakprovet och hoppas att jag träffar någon av er på nästa tillställning.=)

Många kramar, Matilda♥

9 kommentarer:

Möllebacken sa...

Hej Matilda.
Har något till dig på min blogg.
Kram Pella

HannaSeven sa...

Haha. vad kul att du har med mig som första bild. Det var underbart kul igår. hela arrangemanget var proffsigt upplagt. Tänk att vi har så många fantastiska författare i Arvika. Ja vi får prata mer på måndag.
Många kramar

Anonym sa...

Hej Matilda!

Vad kul att du gillade den Litterära aftonen! Och att du skriver om den. Det gjorde jag också. Jag såg dig i vimlet, men det blev inte tid...

Ha det bra!

/ hej från Mikael, Arvika bibl.

Beatrice sa...

Vilket härligt inlägg! Hade jag bott närmare hade jag gärna följt med dit, för jag tycker om såna här litteraturkvällar och det är alltid roligt att göra "nya bekantskaper" när det gäller det skrivna ordet.

Du skriver så otroligt BRA, och dina texter är mycket mer välskrivna än många reportage man läser i diverse tidningar. Jag tycker att du borde börja skriva för en tidning, på det sättet skulle ännu fler människor få läsa det du skriver :-).

(Jag har tänkt tanken tidigare också när jag läst dina miljöinlägg. Dessutom har du en jättefin blogg! :-)

Ha en fin helg!

Många kramar till dig
Beatrice

Rummet för välbefinnande sa...

Det verkar ha varit en toppenkväll det där. Henry kommer ju från Kil och jag har allt varit lite nyfiken på hans böcker.
Men, nu har jag ett litet dilemma....... Jag är förkyld och vet inte riktigt om jag kan åka på mässan imorgon. Ska bestämma mig här i em hur jag gör. Men, det är bara att gilla läget vet du.....
Det är klart att jag fixar galgar till dig/butiken. Bara jag får lokalen helt för mig själv så får du komma till mig någon dag. Vill så gärna visa dig.....
Ha det fint nu och OM jag kommer iväg imorgon så vore det så kul om du och din mamma kommer.
Kramar Mia

Rummet för välbefinnande sa...

Nu är jag här igen *ler*
"Vilar" framför datorn just nu......
Men, har du varit på visning! Var det fint? Skulle det vara något för mig tror du? Ja, det kanske kan gå att kombinera med lokalen ändå på nåt vis?! Åhhh nu sveper jag iväg här......
Kram

Rummet för välbefinnande sa...

Surprise....... Back again!
Det där svarta fatet med lejontassar på shopen - det vill vi köpa!!!!!
Kan du lägga undan det?
Jan hälsar till er båda!
Kram Mia

Sussi sa...

Tack för lästipsen! Speciellt Henry Nilsson och deckare som utspelar sig i Arvikatrakten. Låter hur bra som helst, kul när man känner igen sig lite...
Jo, sonens första "ensamkörning" klarades galant, han är kolugn och stensöker...önskar ibland att jag hade hans temperament!
Soliga lördagshälsningar
Sussi

Gårdsromantik sa...

Där hade jag gärna varit - låter som en intressant afton!

Kram Maud