söndag 28 februari 2010

Miljösöndag och Tioårsvinter

Två underbara månader är nu till ända. Två månader som gått i miljöns tecken, helt tack vare Granne med Selmas fantastiska initiativ- BLOGGAR FÖR MILJÖN. ( Jag hann tyvärr inte skriva något inlägg i torsdags så jag kommer med mitt bidrag idag istället.)


Utanför våra fönster har vinterns iskyla tagit vårt land i besittning och det mesta av vår kraft har gått åt till att orka med vardagens alla bestyr, att tina upp frysta vattenledningar i våra hus, att skotta bort den ständigt fallande snön från våra uppfarter, våra bilar och våra tak. En vinter som den här tar på våra krafter.

En vinter som den här kallas inom politiken för en tioårsvinter.Man har gjort en generell beräkning på att det vart tionde år kommer en vinter som kräver mycket större resurser än de övriga nio vintrarna på ett decennium. Under de övriga nio åren har man ständigt ett antal oljeeldade reservkraftverk igång som beredskap inför tioårsvintern, och tur är väl det. Hade man inte varit så pass framåtseende hade stora delar Sverige troligtvis stått helt utan ström under några av de kallaste dagarna den här vintern.När man inser att det finns ett såpass väl uttänkt system här i Sverige är det nästan omöjligt att inte tänka på vad man själv skulle kunna göra för att bidra till att minska alla slitage på miljön som vi människor åsamkar under de övriga nio vintrarna, i stort sett helt i onödan. Hur mycket skulle man inte kunna dra in på vissa saker under de vanliga vintrarna?
Jag kommer bara ge er ett exempel på en sak som man kan dra ner på under en vanlig vinter för jag tycker att det skulle vara väldigt kul att höra om ni kommer på några egna saker, saker som ni brukar mest för bekvämlighetsskull. Det är inte helt lätt, och om ni inte kommer på något så får ni självklart väldigt gärna lämna en kommentar ändå, men för er som faktiskt kommer på något, hur litet det än må vara, så tveka inte att dela mer er. Jag tror att en sån här lista kan vara bra för oss och vår miljö i framtiden.


*KUPEVÄRMARE- den kan man faktiskt strunta i när det bara är -5 grader utomhus.

Jag fyller på listan efter hand som ni kommer på nya saker.=)

Många, många kramar och tack för de här roliga och välbehövliga två månaderna.

Matilda♥

7 kommentarer:

Marieberg sa...

Fantastiskt fina bilder, varvat med roliga filmer och för övrigt bra och trevligt (och klokt) innehåll - Din blogg är kort och gott SUPER!

Rummet för välbefinnande sa...

Såååååå underbara bilder Matilda. Du bor i himmelriket!
Har precis lagt in ett kort där det är lite saker från dig med. Ha en fin söndag och var rädd om dig!
Stor kram Mia

Beatrice sa...

Vilka underbara vinterbilder du visar och dessutom är det en väldigt inspirerande text till dem! Precis som du skriver så skulle man kunna dra ner på mycket de "vanliga" vintrarna, jag brukar också försöka att inte använda kupévärmaren så mycket. I år sparade vi utan att det inte riktigt var meningen, då bilen inte alls ville starta under de värsta kallperioderna ;-).

Hoppas du får en fin vecka och tack för fina kommentarer hos mig!

Många kramar
Beatrice

Susanne sa...

haloj såå vackra bilder.. här viner snön dag 2 lite less.. men kikade påväderprognoser dom lovar sooool och någon enstaka kall grad..längtar!
Mina pappers fåglar hänger ganska mot väggen ännu har de fått vara i fred ;)

Daniel sa...

Snön å vinter så fin att titta på!

Dock inte att gå i!

HannaSeven sa...

Alltså gumman.
Du har skriftens gåva och tar fantastiska bilder. Att du inte har en tanke på att ge ut en bok. Jag älskar det du skriver.
Kram på dig.

Hanna Seven

Sussi sa...

Otroligt fina vinterbilder! Tänk vad mycket vackert det finns att se i naturen om man bara har ögonen (och kameran)med sig!

Jag tror att vi alla kan göra mycket för miljön bara genom att ändra lite på vårt vardagliga beteende. De flesta känner nog till vad som är bra resp dåligt ur miljöhänseende, men det gäller att alla tar steget och verkligen genomför förändringarna. Då gör det skillnad!

Varma kramar från
Sussi