torsdag 21 januari 2010

Att återanvända för miljön

De flesta av oss har nu för tiden något slags system hemma hos oss där vi samlar saker som vi sedan skickar vidare för återvinning. Återvinning innebär alltså att en använd sak "mals" ned för att sedan omformas till något annat som efter användning skickas till återvinningen osv...


Återanvändning är något helt annat, men det är minst lika bra för miljön som återvinning. Att återanvända en sak innebär helt enkelt att man använder den igen, kanske ger man bort sin gamla sak till någon som behöver den bättre, eller så hittar man ett nytt användningsområde för den. De flesta av oss vet så klart redan det här, men ibland kan det vara bra att bli påmind om de olika begreppens skillnad.Att återanvända har som tur är blivit mer och mer populärt, och man kan se prov på olika finurliga återanvändningsområden både inom mode-och designindustrin.

Hemma hos mig finns det många återanvända saker och på bilden ser ni min absoluta favorit. Det är ett gammalt träskåp som jag hittade i den stora vedhögen på soptippen. Precis när en av de stora gula monstermaskinerna skulle krossa det lilla fina skåpet fick jag syn på det och hann rädda det från att bli till flisor. Till saken hör att jag under den perioden höll på att renovera mitt torp och jag hade inte någon direkt budget utan fick lappa ihop huset lite då och då, när pengarna räckte till. Jag hade just fått köket i ordning och försökte klura ut ett smart och billigt sätt att gömma undan det fula proppskåpet på. Det stack verkligen i ögonen på mig så fort jag klev in i köket och jag ville liksom trolla bort det eller åtminstone dölja det så mycket det bara gick. När jag kom hem ifrån tippen såg jag att det lilla träskåpet med sina sex lådor kanske kunde passa som hölje till propparna, och tro det eller ej! Det var som om de var ämnade för varandra. Jag kunde t om bara hänga träskåpet uppe på proppskåpet, inga verktyg eller skruvar behövdes. Det satt perfekt . Nuförtiden är det en glädje att komma in i köket där det fina skåpet satt prägel på allt i sin omgivning.
 
Har Ni några återanvända saker hemma hos er? Berätta gärna!
 
Många kramar, Matilda♥

5 kommentarer:

Annika sa...

Ja visst finns det saker man återanvänt... är en hamster av stora mått som sparar o tar till vara de mest underliga ting..... kan ju va bra att ha.... det som andra ska kasta får en fristad hos mig.... just nu har jag pippi på att återanvända tallrikar o silverskedar tillverkar kakfat o smycken.... gamla tyger o dukar får också ett nytt liv hos mig i form av kläder..... Kram Annika

Granne med Selma sa...

Tack för att du redde ut begreppen om återanvändning och återvinning. har liksom aldrig tänkt till kring det där utan bara använt orden. Och skåpet är ju bara SÅ fint!

House of Jammi - blogg och webshop sa...

Vilken underbar proppskåpsförskönare!

Susanne sa...

jag är en återbrukare så klart.. har en hel del saker som återanvänds för nya saker o ting--- allt från gamla lådor som tapetseras med gamla tapeter och får ny funktion som hylla osv.. härligt är det och personligt !

♥ Pia..... sa...

Hallo hallo..men snurriga jag:)..Läste din kommentar hos mej..in till din sida och halkade in till webbutik allra först..för att SE...nyfikna jag:) var du bodde..och såg allt det fina du hade i butiken din..en hel del fann jag som ...oxå JAG LOPPISMADAM samlat på mej:)..och " dötter" in i skåp..vet snart inte var jag ska göra av allt känns det som..höll på att slänga ett par saker som jag haft med på julmarknaderna i brunskog och tänkt att sälja det som loppissaker för nån tia eller så..har inte blivit av med det..OCH SÅ ser jag att du säljer detsamma för lite mer..opps tur jag inte slänge detta då:)Nu får jag tänka om ..är på väg att reg. egen liten firma...väntar bara på att vi ska kunna få hem en friggebod..lär väl få vänta till våren kan jag tänka mej...japp det var detta..såg vidare ett underbart hjärta i trådslöjd..jag den eviga pysslaren tänder på allt som jag möjligen göras själv..och kika lite på det och fick se att det var MIA som gjort oj så snopen jag blev..visste inte att hon gjorde sånt!!..men sen så hoppade jag till din blogg och där fick jag läsa om Mia:)..allara sist så undrar jag ..såg nämligen det där skåpet och tyckte det var såå fint..men var jag skrv om det för står jag inte fann inte min kommentar??..har nog drömt det... nu blir det skidåkning av en stund..hej..
Pia