söndag 17 oktober 2010

Hur ska man göra med gamla foton?

Ja, hur ska man egentligen göra med gamla foton?
Jag sitter här med en himla massa gamla kabinettfotografier och har verkligen svårt för att göra det som jag bestämt mig för att göra. Jag ska nämligen ta ut fotona ur sina gamla fina album och lägga in dem till försäljning i nätbutiken.Det gör mig verkligen ont på många sätt och vis för det är ju verkligen hela familjer i de här albumen och bakom varje bild ligger en unik historia och ett unikt människoöde.
Men, så har jag försökt tänka som så att nu kommer de ju i alla fall till nya hem där de verkligen kommer att uppskattas, och någon gång har ju någon faktiskt sagt adjö till sina gamla släktfotografier och lämnat in dem på en auktion...och sist men inte minst så händer inte det som vore ännu värre,  att någon köper albumen just för albumens skull och sedan slänger alla fotona. För det är faktiskt så att det otroligt nog händer...Jag har inte lyckats vara helt radikal utan fick till slut dela upp fotona i olika grupper. Ibland baseras grupperna på var fotografierna är tagna och ibland kan det vara så att jag tycker mig se en helt uppenbar släktskap mellan olika personer på fotona och då klarar jag verkligen inte av att separera dem.
De här två kvinnorna är ett exempel på några som jag tror är nära släkt med varandra. Ena kortet är visserligen taget i Sala och det andra i Stockholm, men de får som sagt var fortsätta sin resa tillsammans.En annan sak som jag bestämt mig för att undersöka noggrannare är vilka fotograferna egentligen var. Det har nämligen visat sig att nästan alla fotografier är tagna av kvinnor och det tycker jag gör saken än mer spännande.Så, om jag hittar något vettigt att berätta så gör jag ett inlägg om det längre fram.

(För er som undrar över hur det går med katten Gustav så kan jag meddela att jag ska göra ett nytt försök att fånga in honom nu på torsdag. Wish me luck!)Kram

7 kommentarer:

Marieberg sa...

Svårt det där med gamla foton. Tänk ändå om man bara viste vem alla var.
Vilken söt hönsfilm du hade i ett tidigare inlägg :-)

Nanna sa...

Om jag hade varit du så hade jag skrivit försiktigt bak på fotot om det jag visste om personen som är på fotot så historien lever vidare. Om det är någon i min egen släkt så skulle jag inte för allt i världen sälja de. Men jag älskar ju historia också... o alla gamla ting mina förfäder har lämnat ifrån sig :)

Lilla Blanka sa...

Hej goa Matilda!

Ja.. åh vilken mysig dag det var idag, Mia är ju såå himla härlig!

Vi pratade om dig också, hihi ;)

Gamla foton ja, de är så fina, det skulle vara kul att veta mer om personerna på bilderna. Jag har också gamla album, och det är kul att titta på fotona, vilken grej de gjorde av fotografering förr i tiden.
Så högtidligt och speciellt... Nu knäpper man av tusentals bilder på allt och inget.

Kraaaam
Mia

Skogsfrun... sa...

vackra foton! Ja, tänk att varje person du har där har ju en egen historia. MAn kan ju inte låta bli att titta på dem och undra hur deras liv så ut. Sådanna här foton, så vackra kommer ju inte finnas efter oss...

Kram pernilla

Möllebacken sa...

Gulle dej! Så omtänksam du är! Men jag förstår dig , hade nog känt samma sak. Du är verkligen en sann förvaltare av historiens vingslag.
Hoppas att det går bra med Gustav denna gången.
Kram Pella

Tidsmästarinnan sa...

Hej Matilda!
vad roligt med de gamla fotona, jag tycker det är så otroligt häftigt att titta i vår familjs gamla album (och funderar också på vad jag ska göra med ett gäng bilder som jag har liggande lösa... någon sorts kollage kanske?)
Kram på dig!
Susanne

Vaktmästarn sa...

Hej Matilda! Din omtanke om de gamla bilderna är verkligen rörande, och när du skrev att du tänkte sälja dem, kom jag omedelbart att tänka på alla dessa duktiga scrappare/kortmakare som använder gamla fotografier och "nostalgibilder". Kolla in den här länken, så förstår du vad jag menar:
http://vintageudfordring.blogspot.com/
Nästan alla kort innehåller gammaldags bilder...

Kram, Outi

PS. Tack för uppdateringen om Gustav.