tisdag 23 mars 2010

Säg inte nej...säg kanske, kanske, kanske...

När jag var på kursen igår så pratade vår lärare mycket om personlig utveckling och om hur vi kan påverka både våra egna och våra barns liv genom att göra små förändringar i vår vardag. Han gav oss många bra tips, och ett av dem var att vi skulle försöka oss på att minska vår användning av vissa ord.

Nu vet jag att det finns många människor där ute som faktiskt kämpar med att lära sig att kunna säga just de här orden, men jag tror att det här kan vara bra för er att läsa ändå.Orden som vi skulle tänka på att använda oss mindre av var nämligen orden: NEJ och MÅSTE.

Givetvis ska vi fortsätta använda orden, men inte i tid och otid. För det första kan de lätt bli en undanflykt för oss, vi orkar inte göra en specifik sak, kanske av ren vana, och vi säger därför "nej".
Lägg dock märke till att man självklart ska säga "nej" om det rör sig om saker som man verkligen inte vill eller kan göra.

Ordet "måste" kan man däremot nästan byta ut rakt av mot ordet "behöver".

För finns det egentligen några "måsten"?
Saker som du behöver göra är saker som du väljer att göra därför att det annars uppstår vissa konsekvenser.

Betalar du inte räkningarna i tid får du en påminnelseavgift och därför väljer du att betala dem i tid. Men, det var ju fortfarande inget måste.

Jag tror säkert att Ni såväl som jag redan tänkt på de här sakerna på ett eller annat sätt, men jag tycker ändå att det kan vara bra att friska upp tankarna kring det.

Igår eftermiddag och kväll testade jag att inte säga ordet "nej" till någonting i onödan, och jag sa inte ordet "måste" en enda gång. Testa det ni också! Det är mycket svårare än man tror.Så, för att till sist knyta an till inläggets titel; Kanske var Sven- Ingvars, åtminstone, något på spåren när de skrev den där slagdängan för sisådär 40 år sedan, och kanske, kanske, kanske ska vi försöka oss på att göra de här små förändringarna i våra liv. Om inte för oss själva, så för de kommande generationerna, för tänk vad skönt det vore för dem att aldrig ha några måsten utan bara en massa vill, vill, vill.....

Kramar till er♥

Matilda

3 kommentarer:

Beatrice sa...

Vilka kloka ord och vilken intressant kurs det verkar vara! Visst säger man orden nej och måste rätt ofta... jag tror att jag måste prova att inte säga de orden mer idag, bara för att se om det blir svårt att undvika dem eller inte :-).

Jag tycker att din nya layout är jättefin! För mig fungerar det i alla fall, jag ser allt jättebra på skärmen :-).

Hoppas du får en fin dag!

Många kramar
Beatrice

Skogsfrun... sa...

åh det stämmer så väl... ska börja tänka på att inte använda de orden så ofta! Man negativierar sin vardag så mycket... Har många gånger önskat att jag var bättre på att tänka positivt och konsentrera mig på lösningar istället för problem... och jag tycker nog att jag blivit bättre och bättre. :D

Kram pernilla

Möllebacken sa...

Faktum är att jag har lätt att använda dessa ord när jag pratar med 5-åringen. du gav mig något att bita i.
Idag har våra höns fått vara ute och gissa om de tyckte det var skönt att få sprätta runt lite och bada i gruset ute.
Ha en skön dag!
Kram Pella