måndag 18 januari 2010

Herman Bergmans och min syster


Den här helgen har min storasyster Johanna varit i Värmland och hälsat på. Vi har ritat, pratat, skrattat och stannat uppe nästan hela nätterna. Förhoppninsgsvis kommer hon också att börja blogga så småningom och då kommer jag omedelbart att lägga in en länk till hennes sida så att ni får möjlighet att följa hennes spännande liv som konstgjuterska vid ett av Sveriges äldsta och mest välrenommerade konstgjuterier- Herman Bergmans.


Johanna håller inte bara på med  bronsgjutning utan har ständigt en massa olika ideér och projekt på gång. Hon gör hänförande färggranna konstverk, skulpturer i papier maché, hon är mycket kunnig vad gäller grafik då hon utbildat sig vid Grafiska Institutet, hon har arbetet med scendekor vid Stockholms Stadsteater, hon har färglagt serietidningar och hon är en av de få förunnade som kan konsten att teckna av saker, människor och miljöer så att det ser exakt ut som i verkligheten.

 Utöver allt det här har hon en otrolig fantasi och skaparlust vilket syns väl i hennes vackra hem. När man stiger innanför dörren och  in i vad som från utsidan ser ut som vilken 70-tals villa som helst känns det lite grann som att kliva in i en färgpalett. Rött, gult och grönt täcker väggarna i en fin harmoni som är noggrant uträknad beroende på var man står och hur man ser in i de olika rummen. På väggarna hänger stora konstverk och i fönstrena blandas olika kaktusar i roliga former. När jag åker till henne nästa gång ska jag ta lite bilder så att ni får se det jag försöker beskriva.

Bronsskulpturen som ni ser på bilderna har jag fått av min syster. Jag fick den på min födelsedag förra året och det är den finaste present jag någonsin kunde önska mig. En avgjutning av mitt eget ansikte, i verklig storlek, i brons.
Varenda lite rynka, födelsemärke, formen på mina läppar och mina bekymmerveck i pannan finns förevigade för alltid. När mina barnbarn undrar hur jag såg ut när jag var ung kan de titta på skulpturen och kanske känna igen små detaljer som gått i arv till dem. Nu får ni en liten glimt av hur jag ser ut också!♥

4 kommentarer:

♥ Pia..... sa...

Men oj så häftigt att ha en avgjutning av sitt ansikte..helt otroligt ..och vacker sen...kommer följa dej och vill gärna oxå se systern färgrika hem...
kram...Pia

Rummet för välbefinnande sa...

Åhhhhh Matilda............ Jag har ju helt glömt att ändra till din nya blogg och höll nästan på att missa detta underbara inlägg. Förstår att du haft en underbar helg och vilken syster! Milde himmel vilken present, vilket konstverk. Förstår att hon är en inspirationskälla som heter duga.
Nu ska jag fika lite för Linn har bakat kladdkaka medan jag var ute och promenerade. Det var allt en mysig överraskning det också när jag klev innanför dörren nyss.
Kram Mia

Susanne sa...

WOW vad fint :) vilken vacker gåva och din syster hon har ett fantastiskt jobb!

Rummet för välbefinnande sa...

Tusen tack! Nu såg jag din länk också! Snacka om samma tanke, vid samma tidpunkt nästan ......
Du är en ängel Matilda!
Kram på dig