När Lidl kom till byn. Så skulle kanske en visa från början av 2000-talet kunna heta. De stora företagen med billigare varor än de lokala handlarna slår upp portarna i de små landsbygdsstäderna och plötsligt har vi inte lika stor möjlighet att välja varifrån de varor vi köper kommer. Vi kan inte välja att köpa köttet från slaktaren på hörnet och vi kan inte vara säkra på att mjölken kommer från Rosa ute i hagen.
Billigare priser i kombination med ekonomisk kris driver även de medvetna konsumenterna till att storhandla på ställen som de annars försökt undvika att sponsra. Det är svårt att hitta en lösning på problemet men det kan vara bra att göra så många som möjligt medvetna om det.
I vårt hem ser vi till att handla det mesta från vår lanthandel. Deras sortiment är inte speciellt frestande men eftersom de själva inte har möjlighet att påverka vilka varor som skickas till dem, de är en del av det nya Konsum, så försöker man som trogen kund hitta på nya recept med samma varor som bas. Vi köper vår bensin där, vi köper våra trädgårdsblommor där och vi köper det mesta annat som man kan ha behov av under året där. Nu har vi tillochmed fått ett eget litet apotek på vår lanthandel så om man får huvudvärk, snuva, stopp i magen eller några andra krämpor behöver man bara åka 3 km enkel väg för att få medicin. Fantastiskt! Allt är några kronor dyrare och det finns som sagt var inte samma utbud som hos de stora kedjorna, men de finns nära!
Om jag fick önska något så skulle det vara att alla lokala lanthandlare fick bestämma lite mer över sitt sortiment. Det skulle förmodligen bli bra mycket billigare och det skulle göra oerhört mycket för miljön.
Istället för att köpa gurkor från Skåne kunde vi köpa gurkor från storodlaren som finns 5 km från affären.
Allt kött kunde köpas in från närmsta producent och köras direkt från slakteriet till affären. Listan kan göras oändlig, och jag vet att det kan vara svårt att lösa sådana här frågor över en natt. Men om vi alla tänker lite extra på var våra varor kommer ifrån är det absolut ett steg i rätt riktning.
Gör en insats och skriv in de lokala producenter som du vet om på den här sidan, det är många som saknas! http://www.lokalproducerat.net/
Och så, en liten skrivelse från regeringen
Mat
År 2000 åt varje svensk i genomsnitt 800 kg livsmedel. Vår konsumtion av mat ökar stadigt och vi äter mer än det europeiska genomsnittet och även mer än generationerna före oss.
Man ser även en förändring i vad vi äter, en allt mindre del utgörs av basmat såsom potatis, ris och mjölprodukter, istället utgörs denna del av läsk, godis och snacks. Vi äter mer importerad mat, fryst och färdiglagad mat samt kött nu än tidigare.
Hur och vad vi äter påverkar miljön. Vår livsmedelskonsumtion är inte miljömässigt hållbar och ungefär en tredjedel av hushållens totala miljöbelastning har sitt upphov i våra matvaror.
Då en stor del av den maten vi äter är producerad utomlands påverkar vi även förhållandena i dessa länder.
Hur kan då vi som konsumenter påverka?
•Välja livsmedel som producerats med miljöanpassade produktionsmetoder t ex ekologisk mat. Läs mer under miljömärken
•Välja livsmedel som är producerade med krav på socialt och miljömässigt ansvarstagande sk etisk eller rättvis konsumtion. Läs mer under miljömärken.
•Äta en allsidig och näringsrik kost.
•Köpa lokalproducerade produkter.
•Köpa mindre färdiglagad mat och färre importerade produkter.
Källa: Regeringens skrivelse; Tänk om! En handlingsplan för hållbar konsumtion för hushållen.
6 kommentarer:
Gratulerar till en ny fin sida och håller med om ovanstående betraktelser angående närproducerat till 100%. varma hälsnigar marie
Fantastiskt fin sida! Och vilket bra inlägg! När barnen var små var jag petnoga med att få tag i lokalproducerat eftersom jag gjorde barnmaten själv. Sen slarvar man mer och mer - och behöver påminnas/inspireras. Precis som du nu gjort!
Tack och kram
Vad underbart med lokalproducerat! Efter att ha läst boken "Den hemlige kocken" så är jag dessto mer negativt inställt till lågprismataffärer som Lidl och Willys. Billga matvaror där kemikalier ersätter ingredienser och matlagningssätt (ex rökt skinka som inte är rökt). Kram Sandra
fin ny sida grattis :) klart man ska ha lokal produserat man ska bojkotta mejeri hyllornas utbud tycker jag.. varför ska jag köpa skånska varor eller tvärt om! Jag är vägrar handla varor som fraktas ! fins det lokala produkter så självklart köper jag det!
Hej systern! Vilket bra inlägg! Hälsa Trude.=)
Hej Matilda!
o vad jag är glad att jag hittade hit, tack för att du lämnade ett spår hos mig (och du, det är fysiskt OMÖJLIGT att ha fulare element än hemma hos oss, jag vill bara göra klart det :-)
Och så är du klok som en bok, jag vill också köpa lokalproducerat! Ofta blir det nästan lite absurt, man står där på Ica och väljer äpplen från Italien istället för Argentina, typ... och så finns det svenska de skulle kunna ha i butiken.
Kram!
Susanne
Skicka en kommentar